Vítejte na webovém portále KDU Jablunkovko.
JAK TU ŽIJEME
18.týden - Co se dělo minulý týden v parlamentu
Navigace : Hlavní stránkaZ parlamentu → 18.týden - Co se dělo minulý týden v parlamentu
Co se dělo tento týden ve sněmovně? Ráda vám to sdělím níže...
V úterý se sněmovna zabývala na uzavřeném jednání informacemi premiéra a vicepremiéra k plánované cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy
Ve středu se řešil stavební zákon, dále opět cesta vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy, spotřební daně a další.
Ze čtvrtečního jednání jsem měla obzvláště radost, jelikož se návrh zákona o finanční náhradě osobám sterilizovaných v rozporu s právem, na kterém jsem se podílela, posunul do 3. čtení.
Další dobrá zpráva je také pro pracovníky náročných profesí v hutním průmyslu. Přesto, že v odpovědi na moji interpelaci ministryně napsala, že není možné udělit výjimku pro dřívější odchod do důchodu pro náročné profese za více než posledních deset let, dnes na sněmovně k situaci Liberty Ostrava řekla opak, a sice toto: "Ministerstvo práce a sociálních věcí chce také dlouhodobě pomáhat lidem v náročných profesích. Většina zaměstnanců do těchto kategorií spadá, proto jeden ze základních pilířů důchodové reformy, spravedlivé důchodové reformy je právě dřívější odchod do náročných profesí. Musím také říct, že na základě diskuse se zaměstnanci a odboráři společnosti Liberty jsme naši důchodovou reformu jemně poupravili, protože jak víte, ten systém dřívějšího odchodu do penze se měl započítávat pouze za posledních deset let. A já si myslím, že těžce pracující lidé si zaslouží, aby se jim právě počítalo více než jen těch posledních deset let, ale skutečně celá odpracovaná kariéra, protože každých odpracovaných deset let znamená o rok dříve do penze". Věřím, že i má interpelace pomohla změnit názor paní ministryně. Těžce pracující lidé si to zaslouží!
Po informaci ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka k situaci v ocelářském průmyslu, jsem vystoupila a vyjádřila svůj postoj. Požádala jsem vládu, aby se celou situací zabývala a dohlédla, aby nebyl podnik vytunelován a nepřišlo tak 6 tisíc zaměstnanců o práci. Po té přijala Poslanecká sněmovna usnesení a to, aby vláda podnikla kroky k zabránění vyvádění emisních povolenek ve vlastnictví Liberty Steel pro potřeby jiných společností. Aby prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí kontaktovala představitelé vlády Velké Británie se žádostí o intervenci u vlastníka společnosti ve věci dodržování slibů a závazků podaných vládě ČR a to i v souvislosti se sliby při převzetí společnosti od předchozího vlastníka s podmíněným souhlasem Evropské komise. Aby neprodleně zahájila kroky v rámci jednání vrcholných představitelů Evropské Rady a Evropské komise vedoucí k regulaci trhu s emisními povolenkami a zabránila spekulacím s emisními povolenkami.
Řešil se také zákon o jednacím řádu a klouzavý mandát.
V pátek byla hlavním bodem novela o sociálně právní ochraně dětí, která se z 3. čtení vrátila do 2. čtení, aby se mohla více dopracovat a ke které jsem podala pozměňující návrh na zvýšení odměň pro krátkodobé i dlouhodobé pěstouny a děti s handicapem. Dále se schválil zákon o zaměstnanosti, tzv., kurzarbeit, který má pomoci chránit zaměstnance před vyhazovem. Podle nových pravidel bude zaměstnanec za neodpracovanou dobu, takzvaně „na překážkách“, dostávat minimálně osmdesátiprocentní náhradu mzdy. Stát firmám poskytne čtyři pětiny jejich nákladů, tedy náhrady mzdy a odvodů, a to do 1,5násobku průměrné mzdy. Je sice škoda, že se zákon schválil až nyní, když byl předložen již loni na podzim. Bohužel se to zablokovalo vnitřními spory vládní koalice, zatímco opoziční poslanci viděli rychlé schválení zákona jako naprosto klíčové a zákon podporovali.
Sledujte a sdílejte
Vítejte na webovém portálu KDU-ČSL Jablunkovska.