Vítejte na webovém portále KDU Jablunkovko.
Z PARLAMENTU
19.týden - Co se dělo ve sněmovně a nejen tam?
Navigace : Hlavní stránkaZ parlamentu → 19.týden - Co se dělo ve sněmovně a nejen tam?
Ve středu se konala mimořádná schůze poslanecké sněmovny, na které se hlavně projednával stavební zákon. Jako koalice SPOLU PŘEDKLÁDÁME nový stavební zákon! Chceme rychlé, jednoduché, digitální, transparentní, moderní a blízké občanům stavební řízení! Kolega Marek Výborný již dlouho tvrdí, že stavební zákon musí být jednoduchý, moderní, digitální a měl by zkrátit maximálně lhůty. Není možné mít stavební řízení na úrovni rozvojové země! Novela je nezbytně nutná, ale vládní návrh má řadu trhlin, které musíme a chceme jako koalice SPOLU napravit!
Dále jsme se zabývali návrhy zákonů k občanským průkazům, o notářích a jejich činnostech, o dani z digitálních služeb a o ochraně oznamovatelů.
Ve čtvrtek jsem se svojí kolegyní ze senátu Šárkou Jelínkovou a dámami z Konsentu a Amnesty International měla debatu ke znásilňování. Shodly jsme se na tom, že problém je třeba řešit ze všech pohledů, tzn., LEGILATIVA, FINANCOVÁNÍ doprovodných organizací a služeb, OSVĚTA (prevence). Pokud vyřešíme jen legislativu a budeme vydávat zákony, zvyšovat tresty…, neznamená to v praxi, že se problém vyřeší, vymizí a bude to tak opravdu fungovat! Musí být osvěta, tzn., prevence, aby oběti věděly, že se mohou bránit a mají svá práva! Násilník si musí být vědom, že za svůj čin bude potrestán!… Organizace musejí mít finanční prostředky pro svoji působnost a práci, na osvětu, na práci s obětmi, dětmi z rodin postižených násilím, ale i násilníky, aby se s nimi pracovalo a své činy neopakovaly. Stát vynaložené prostředky na služby vyjde vždy levněji, než následná péče s rozbitou rodinou – děti v pěstounské péči, práce s obětí, vazba násilníka… Proto připravuji návrhy k trestnímu zákoníku.
V pátek jsem absolvovala moji nejoblíbenější činnost a to setkávání po našem kraji. Zajela jsem do Opavy za náměstkem Michalem Jedličkou, kde jsme diskutovali o dopravě a problémech s parkováním nejen v Opavě. Dále jsem pokračovala do Krnova, kde jsme si prohlédli s Karlem Siudou, Štěpánkou Křehlíkovou a Tomášem Surovkou nádherně opravenou židovskou synagogu. Následovala debata o problémech Krnovska, Bruntálska a Osoblažska, o odlivu mladých do velkých měst, o útlumu zemědělství a o malých příležitostech na pracovním trhu v tomto krásném koutu naší republiky. Poslední zastávka byla ve Vítkově u místostarosty Martina Šrubaře, který má velké plány, co se týká zlepšení bydlení, nabídky středoškolského vzdělání nebo zlepšení dostupnosti stomatologické péče. Mám radost, že Martinovi neschází nadšení, nápady a energie k jejich realizaci. Díky všem za setkání a přeji, ať se daří.
Celý týden v Poslanecké sněmovně probíhaly výbory, na kterých se projednávají jednotlivé návrhy zákonů před jednotlivými čteními a k nim podané pozměňující návrhy. Každý poslanec je členem určitých konkrétních výborů, do kterých je jmenován jako zástupce svého poslaneckého klubu a návrhy spadající do výborů má za daný klub na starosti převážně on.
Sledujte a sdílejte
Vítejte na webovém portálu KDU-ČSL Jablunkovska.