Vítejte na webovém portále KDU Jablunkovko.
Z PARLAMENTU
21.týden - Co se dělo minulý týden ve sněmovně?
Navigace : Hlavní stránkaZ parlamentu → 21.týden - Co se dělo minulý týden ve sněmovně?
V úterý se projednal trestní řád, ve kterém bylo KDU-ČSL úspěšné, jelikož se přijal senátní návrh 1. místopředsedkyně naší strany Šárky Jelínkové a senátorky Anny Hubáčkové. Je v něm explicitně rozšířen a vyjmenován okruh zvláště zranitelných osob a je tam pojmenován trestní čin znásilnění, týrání svěřené osoby a trestný čin týrání osoby žijící ve společné domácnosti. Oběti mají například právo zastupování zmocněncem bezplatně nebo za sníženou cenu, právo na zabránění kontaktu s pachatelem, právo na volbu pohlaví vyslýchajícího či tlumočníka, zvlášť ohleduplný a citlivý přístup při výslechu atd.
Dále se projednal zahrádkářský zákon, zákon o ČNC a také návrh sankcí proti Bělorusku.
Ve středu byl hlavním bodem stavební zákon. Sněmovna zákon schválila proti původnímu vládnímu návrhu tak, že veškeré stavební úřady přejdou pod stát. Budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční úřady. Část opozice ale tento princip odmítá a tvrdí, že to ochromí stavební řízení. Byhužel jsme jako opozice neuspěly (KDU-ČSL, ODS, TOP 09, Piráti a STAN) s naším požadavkem, aby část úřadů zůstala při obcích a městech. Podle slov mého kolegy Marka Výborného je zákon jako ruleta a skutečný paskvil. Vládní koalice protlačila zákon a boří to, co tu léta fungovalo a to, co jsme chtěli, aby stavební řízení nebude rychlejší, nebude jednodušší…, toho se nedočkáme! Bude vzdálenější občanům. Vznikne tu nový mega úřad s 13.000 novými úředníky. (Mj. Andrej Babiš před volbami sliboval, jak sníží počet úředníků. On ho ale naopak příšerným způsobem zvyšuje). Pevně věříme a doufáme, že alespoň na půdě senátu bude možné zákon nějakým způsobem upravit a změnit.
Stačila se projednat ještě ekologická katastrofa na řece Bečvě a návrh na volbu členů Rady České televize.
Ve čtvrtek jsme byli informováni vládou k rozdělování evropských dotací v rámci projektu REACT-EU, ministrem zdravotnictví k současnému stavu očkování a ministrem školství o plánu vlády na řešení negativních dopadů COVID-19 na úroveň vzdělávání v ČR.
Sledujte a sdílejte
Vítejte na webovém portálu KDU-ČSL Jablunkovska.